Slimme tips om geld te besparen op de energierekening

Je hoeft een ondernemer niet te vertellen dat het loont om op de kosten te letten. Maar waar zaken als loon- en inkoopkosten vaak scherp op het vizier staan, geldt dat voor een belangrijke kostenpost niet: de energierekening.  Onderstaande tips helpen je op een slimme en makkelijke manier geld te besparen.

 Krijg inzicht in je energieverbruik

Als een bedrijf niet precies weet hoeveel energie het verbruikt en waar de pijnpunten liggen, is lastig in te schatten wat er anders moet. Meten is weten en dus is het raadzaam om het energieverbruik te monitoren. Er zijn diverse oplossingen die inzichtelijk maken wie of wat de oorzaak zijn van de hoge energierekening.

 Switch van leverancier

Je kunt ook veel geld besparen als je overstapt op een nieuwe energieleverancier. Met een handige energievergelijker kan je prijzen vergelijken of een duurzamere leverancier kiezen. Je ziet dan in een oogopslag wat voor jouw zakelijk gebruik en postcode de voordeligste is.

 Vervang apparaten die niet zuinig zijn

Sommige apparaten verbruiken buitensporig veel energie. Zo heeft witgoed als koelkasten en vaatwassers geen al te beste reputatie; vooral oudere modellen slurpen energie. Ook handig om te weten is dat plasmaschermen veel meer energie verbruiken dan lcd-schermen. En dat een ventilator zuiniger is dan airconditioning. Let bij het kopen van nieuwe apparaten op het energielabel. En zorg ervoor dat je apparaten uit zet die je niet gebruikt. Ook niet op stand-by.

 Zet de verwarming lager

Als je de verwarming al een graad lager zet, bespaar je al gelijk zo’n 65% op jaarbasis. Dan maar een extra trui aan.

 LED-lampen in plaats van spaarlampen

De verlichting is een flinke kostenpost. Als je op grote schaal kiest voor LED-lampen in plaats van spaar- of halogeenlampen, kan dat op jaarbasis bakken geld schelen. LED-lampen zijn meer dan vijf keer zo zuinig als de traditionele gloeilamp. Dit type verlichting is wel iets duurder in aanschaf, maar gaat langer mee, zo’n 15 keer langer zelfs en verbruiken tot zo’n 85 % minder energie. Die investering heb je er dus heel snel uit!

 Laat bewegingssensoren plaatsen

De keuze voor LED-lampen is al een goede stap, maar daarmee voorkom je niet dat medewerkers de lichten aan laten staan. Wanneer de verlichting in bijvoorbeeld de toiletten, magazijnen en de kantine elke keer de hele nacht blijft branden, maak je veel overbodige kosten. Dit probleem is te ondervangen met bewegingssensoren, die de lampen uitschakelen als er niemand in een ruimte is.

 Wek zelf energie op met zonnepanelen

Zonne-energie is schoon, duurzaam en voordelig. Zonnepanelen maken je bedrijf grotendeels zelfvoorzienend. De zon schijnt overdag altijd, dus in tegenstelling tot windenergie ben je niet volledig afhankelijk van het weer. Het rendement  is wel hoger als het zonnig is. Er is een eenmalige investering nodig, maar daar staan fiscale voordelen en een besparing op de energiekosten tegenover. Vergeet ook niet bij de gemeente te checken of er bepaalde subsidies gelden als je investeert in zonne-energie.

solarpanel

Met deze tips kan je al veel geld besparen en waarschijnlijk als ondernemer heel goed gebruiken voor andere dingen. Daar krijg je als ondernemer toch energie van?

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *