5 tips van de nieuwe generatie succesvolle ondernemers!

Het zal je niet verbazen dat je als ondernemer open moet staan voor veranderingen. Sterker nog, experts voorspellen zelfs dat bedrijven die niet innoveren, over zeven jaar niet eens meer bestaan. Dat laat jij je natuurlijk niet gebeuren! Eneco zocht uit welke tips van succesvolle ondernemers  je kunnen helpen innoveren. Of je net een start-up bent begonnen of al langer je eigen bedrijf runt, met deze  tips zorg je ervoor dat jouw onderneming een waar succes wordt én blijft!

1 – Blijf creatief en wees alert op nieuwe kansen

Om te beginnen, wist je dat we aan de vooravond van de vierde industriële revolutie staan? Samengevat houdt dit in, dat alles connected wordt en dat daarmee veel meer intelligentie aan producten en diensten wordt toegevoegd.

Om een voorbeeld te geven: het bouwbedrijf van de toekomst verkoopt geen bakstenen, maar een service – een gebouw met alles er omheen. Dit zijn de woorden van Maarten Steinbuch, professor Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn advies is dan ook om creatief te blijven: “Stel je open voor nieuwe ontwikkelingen en je ziet de nieuwe kansen vanzelf voor je opdoemen. Als ondernemer kun je dat – daar ben je immers ondernemer voor geworden.”

2 – Ga voor het nieuwe succes

Vroeger werd je alleen als succesvol gezien als je bakken vol geld binnenhaalde, honderd man  personeel voor je had werken en rondreed in een grote, dure auto. Dat je jezelf hier een burn-out voor moest inwerken of er door slaapgebrek en stress aan onderdoor ging, waren zaken die je maar voor lief moest nemen. Jij wilde toch succesvol zijn?

Gelukkig zien steeds meer ambitieuze ondernemers in dat dit een grote vergissing is met grote gevolgen. Het is tijd om op een andere manier naar succes te kijken. Het nieuwe succes. Met behulp van een uniek en creatief concept waarin jij kampioen bent!

3 – Zet de technologie voor je aan het werk

Anno 2016 ga je natuurlijk ook niet meer proberen om het wiel zelf uit te vinden. Maak gebruik van bestaande technieken en aarzel niet om deze zo veel mogelijk door te voeren in je bedrijfsprocessen. Zelfs wanneer je in de eerste instantie denkt dat je helemaal niets kunt met zaken als kunstmatige intelligentie en machine learning, blijkt dat dit zelfs van toepassing is als je ervan droomt om je eigen bakkerszaak op te zetten.

In New York is er namelijk al een bakker met machine learning aan de slag gegaan. Hij gebruikt data over verkeersstromen, weer en historische verkoopcijfers om te bepalen hoeveel broodjes hij op een dag moet bakken. Zo voorkomt hij waste en optimaliseert hij zijn omzet.

4 – Duurzaamheid is een doel, geen middel

Wil je een succes maken van je eigen bedrijf, dan is ‘duurzaamheid’ het toverwoord. Jan van Kranendonk, innovatie-expert van The Venture Generator zegt hierover het volgende:

“Puur zakelijk gezien is duurzaamheid de grootste kans. De energiemarkt is een prachtig voorbeeld. Zonne-energie is hartstikke duurzaam en op dit moment wordt er meer zonne- dan kolenenergie geïnstalleerd. We zijn op het punt gekomen waar je als ondernemer het verschil kan maken.”

5 – Subsidies kunnen helpen je dromen te verwezenlijken

Als aanvulling op het advies van een duurzame bedrijfsvoering, komt deze tip van Marieke Havermans, oprichter en eigenaar van Onora, het initiatief voor de 100% biologische grafkist. ‘Maak gebruik van regelingen en subsidies! Als je een duurzaam / groen product, dienst of ontwikkeling hebt: vraag een groenverklaring aan. Hiermee kun je tegen zeer goede voorwaarden een financiering krijgen van groenfondsen.”

De Week van de Ondernemer

Wil je meer inspirerende verhalen horen over vernieuwend en succesvol ondernemen? Dan mag je de Week van de Ondernemer niet missen. De eerstvolgende wordt op 29 juni in Groningen gehouden. Later in het jaar kun je nog op 12 oktober in Eindhoven en op 16 november in Amsterdam terecht. Meer informatie is er te vinden op deze website.

Tijdens de Week van de Ondernemer kun je luisteren naar gastsprekers die vertellen over hoe je op de juiste manier bouwt aan de toekomst van je bedrijf. Echt iets voor innovatieve ondernemers die er iets van willen maken – zoals jij!

Check hieronder vast welke tips de topexperts over innovatie gaven tijdens de Week van de Ondernemer afgelopen maand in Utrecht.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *