Kapers op de kust: domeinnamen steeds vaker het doel van oplichters

Er lijkt een nieuwe vorm van fraude zijn kop op te steken in Nederland: domeinkapingen. Bij een domeinkaping worden domeinnamen geregistreerd die erg veel lijken op die van een bestaande organisatie of bestaand merk. Het doel van de ‘domeinkapers’ is om de domeinnaam voor een hoog bedrag door te verkopen – vaak aan het gedupeerde bedrijf of de merkeigenaar zelf.

Typfouten en andere extensies

Er wordt steeds meer melding gemaakt van domeinkapingen. Ook verwante vormen, zoals domeinnaamfraude en typosquatting, lijken toe te nemen.

Bij domeinnaamfraude nemen oplichters contact op met de ondernemer met de boodschap dat iemand anders dezelfde (bedrijfs)domeinnaam wil registreren, maar dan met een andere extensie (bijvoorbeeld .com in plaats van .nl). Uiteraard stellen de oplichters de ondernemer hierbij in de gelegenheid om zelf deze domeinnaam snel te registeren – en uiteraard tegen een exorbitant hoog bedrag.

Typosquatting maakt gebruik van het feit dat mensen domeinnamen verkeerd spellen of typfouten maken. Hierbij worden domeinnamen geregistreerd die sterk lijken om de bestaande naam, maar dan met de (veelgemaakte) foutjes. De nietsvermoedende consument komt hierdoor op de verkeerde website en koopt elders de producten.

Wat de doen bij domeinkaping?

Eerder was het lastig om deze vormen van oplichting en fraude aan te pakken, maar doordat er steeds meer domeinnamen geregistreerd worden, moesten er ook andere procedures komen. Zo is het niet langer nodig om een dure en tijdrovende rechtszaak te starten, maar kunnen gedupeerde merknaamhouders en bedrijven gebruik maken van de relatief eenvoudige procedure bij het WIPO, de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy.

Om hier gebruik van te kunnen maken, moet aan de volgende drie voorwaarden worden voldaan:

  • De domeinnaam moet nagenoeg identiek of heel erg verwarrend zijn met het merk van de eiser
  • Degene die de domeinnaam heeft geregistreerd, heeft geen eigen recht of een belang op de domeinnaam
  • De registratie en het gebruik van de domeinnaam is te kwader trouw

Het advies om domeinkaping, domeinnaamfraude en typosquatting te voorkomen, is om als ondernemer zelf al de interessante domeinnamen voor je bedrijf te registreren.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *