5 tips om innovatiever met energie om te gaan

Vast contactpersoon

advertorial

Elk bedrijf kan nog meer uit energie halen door slimmer en innovatiever om te gaan met energie. Zeker binnen het MKB. Maar hoe weet je als MKB-ondernemer welke maatregelen het meest efficiënt zijn? En of je de investeringen ook daadwerkelijk snel terugverdient? Daarom heeft bij Eneco iedere ondernemer één vast aanspreekpunt. De Vaste Contactpersoon biedt hulp bij dit soort vragen en geeft tips.

Wat de Vaste Contactpersoon doet

De Vaste Contactpersoon is thuis in de branche van hun klant. Dat is belangrijk. Want een winkelier stelt immers andere eisen dan een aannemer of een restaurateur. Daarom draaien de Vaste Contactpersonen regelmatig een dagje mee met klanten. Zo doen ze nieuwe inzichten op en kunnen ze de beste adviezen, ondersteuning, service en tips geven. Daarbij werken ze nauw samen met allerlei experts, waaronder de BespaarExpert. Zo’n BespaarExpert kan bijvoorbeeld precies vertellen wat binnen een bedrijf het besparingspotentieel is, welke investeringen nodig zijn en hoe snel die worden terugverdiend.

5 tips – doe er direct uw voordeel mee

Deze 5 tips – direct uit de MKB-praktijk en het vaakst gegeven door de Vaste Contactpersonen:

1. Stap over op led

ZZP’ers en MKB-ondernemers zijn nog steeds niet massaal overgestapt op LED. En dat is vreemd. Want de zeer zuinige LEDs verbruiken extreem weinig energie en hebben bovendien een erg lange levensduur. Hiermee kunt u een besparing op verlichting realiseren tot wel 80 procent! Er is bovendien nog een prettig neveneffect: de lampen geven nauwelijks warmte af, waardoor de klimaatbeheersing of airco ook een tandje lager kan.

Ondernemers gebruiken met name bij sfeer- en accentverlichting geen LED-lampen, terwijl juist elke sfeer ermee te maken is. Een gemiste kans dus. Ook bij reclameverlichting bieden LED-lampen een enorm besparingspotentieel. Want LED is weliswaar duurder dan gewone verlichting, maar de praktijk leert dat u de investering in 1 à 2 jaar terugverdient.

2. Verwarming

Werkt u vanuit oudere kantoorpanden? Dan herkent u vast dit beeld: uzelf of uw medewerkers draaien de verwarming vol open als het koud wordt, om vervolgens weer alles uit te zetten omdat het te heet is geworden. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar kost ook nog eens onnodig veel energie. Zoals ruimschoots is bewezen: een constante temperatuur is op alle fronten beter. Kies daarom voor een intelligente cv-regeling die per ruimte de temperatuur regelt en rekening houdt met de openingstijden. Kwestie van een slimme thermostaatknop op elke radiator.

Als u toch bezig bent, bekijk dan meteen de leeftijd van uw installatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Met een nieuwe HR-ketel bespaart u al snel 15 procent. Bovendien stoot een nieuwe ketel minder CO2 uit. Wat voor de ketel geldt, geldt ook voor andere installaties en apparatuur in het bedrijf: kijk eens kritisch naar uw koelingen, airco, etc.

energiebesparen

3. Zet apparatuur uit

Bizar maar waar: veel bedrijven gebruiken ’s nachts bijna net zoveel energie als overdag. Computers, koffiezetapparaten, klimaatbeheersing draaien vaak het klokje rond. Tip van de Vaste Contactpersonen: meet eens het nachtverbruik. U kunt natuurlijk uw meterstanden bekijken, maar het is nóg makkelijker met Toon®, de slimme thermostaat van Eneco die real-time inzicht geeft in uw verbruik. En dus ook in uw sluipverbruik.

Airconditioners, servers en ventilatie slurpen energie. Ook koffieautomaten en verouderde vriezers vreten elektriciteit. Neem deze apparatuur eens goed onder de loep. Moet apparatuur zoals koffiemachines, printers en boilers wel echt op stand-by staan? Of vindt u het uitzetten teveel gedoe? Zet er dan een timer op of een zogenoemde stand-by killer

4. Isoleer

Heeft u enig idee hoeveel warmte uw gebouw lekt? Bij oudere gebouwen kan een groot deel van de stookkosten worden voorkomen door goede isolatie. Een open deur ziet iedereen, maar denk ook aan luchtlekken via schoorstenen, zolders, muurventilatiegaten en kieren. Lekken kunt u in kaart laten brengen met een infraroodmeting. Of u wacht tot het sneeuwt. Dan ziet u meteen waar uw dak warmte lekt.

U kunt met talloze eenvoudige oplossingen het lekken van warmte tegengaan. Bijvoorbeeld met leidingisolatie voor blootliggende leidingen, (spouw)muurisolatie en radiatorfolie voor oude panden met een niet geïsoleerde gevel. En heeft u een kruipruimte onder uw vloer? Met iso-chips of een isolatiematras kunt u al snel 10% van uw warmteverlies reduceren.

5. Begrijp uw energierekening

Meten is weten. Een slimme thermostaat geeft u direct inzicht in het energieverbruik. Dat helpt. Want als u niet weet wat er waar energie verbruikt, kunt u er ook niets aan doen. Tip van de Vaste Contactpersonen: inzicht triggert ook uw medewerkers.

Vijf tips voor snel rendement. Hier kunt u alvast mee beginnen. Wilt u meer weten of nog slimmere oplossingen? Win dan eerst persoonlijk advies in. Een afspraak met een Vaste Contactpersoon van Eneco is zo gemaakt.

Hoe vond je dit artikel?