Nederlandse ondernemers zijn positief over omzet en werkgelegenheid

Als ondernemer heb je het zelf misschien ook al gemerkt: het gaat weer beter met het midden- en kleinbedrijf! Het merendeel van de Nederlandse ondernemers is positief over de groei van omzet en werkgelegenheid. Slechts een enkeling (1 op de 10) vindt dat het juist slechter met zijn of haar bedrijf gaat dan een jaar geleden.

Dit komt naar voren uit een peiling van MKB-Nederland, die door onderzoeksbureau Panteia en website deondernemer.nl is gehouden onder bezoekers van de Week van de Ondernemer.

Groei in alle branches

Meer dan de helft (56 procent) van de mkb-ondernemers vindt dat het nu beter gaat met hun bedrijf dan vorig jaar. Wel zijn er grote verschillen te bespeuren tussen de verschillende branches. In de industrie en in de ICT blijkt het veruit het beste te gaan: met respectievelijk 66 procent en 61 procent steken deze sectoren met kop en schouder boven de andere branches uit.

Ruim een derde van de ondernemers (35 procent) geeft aan dat de huidige situatie vergelijkbaar is met die van een jaar geleden. Slechts 9 procent vindt dat het dit jaar juist minder goed gaat dan in 2016.

Hoge verwachtingen in de ICT-sector

In de peiling werd ook gekeken naar de verwachtingen die het midden- en kleinbedrijf heeft voor de rest van het jaar. De ondernemers in de ICT-sector zijn hierbij het meest positief; zij hebben de hoogste verwachtingen ten aanzien van omzet en werkgelegenheid. Dat deze verwachtingen uit lijken te komen, wordt bewezen door de stijging in het aantal medewerkers in dienst. Gemiddeld stijgt dit aantal met 2 procent, maar binnen de ICT is een stijging van 5,3 procent te zien.

Wanneer ondernemend Nederland gevraagd wordt naar een verklaring voor de positieve ontwikkelingen, wordt deze veelvuldig gezocht in de uitbreiding van hun marketingactiviteiten, de introductie van nieuwe producten of diensten en meer aandacht voor e-commerce.

Belemmeringen binnen het mkb

Desondanks zijn er niet enkel rooskleurige berichten vanuit het mkb. De grootste belemmering die ondernemers ervaren, is het vinden van goede werknemers. Op nummer twee van frustraties staat de regelgeving vanuit de overheid, vooral doordat veel wet- en regelgeving in de praktijk niet aansluit op de bedrijfsvoering van het midden- en kleinbedrijf. De hoop is echter, dat dit in de toekomst opgelost kan worden door de invoering van een MKB-toets.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *