MKB’ers profiteren meer van crowdfunding

Als MKB’er kan het moeilijk zijn om je financiering rond te krijgen. Sinds de economische crisis is het steeds lastiger om een lening te krijgen bij de bank. In de loop der jaren is hiervoor een goed alternatief naar boven gekomen: crowdfunding. Een aantrekkelijke oplossing om meerdere investeerders aan je bedrijf te verbinden.

Volgens Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap en innovatie op de Universiteit Utrecht, zijn financieringen tussen de 20.000 en 25.000 euro niet interessant voor banken. Toch zijn dit bedragen die met name binnen het MKB hard nodig zijn. Veel ondernemers zoeken dan ook naar alternatieve financieringsvormen en komen zo vaak bij crowdfunding terecht. Daar is de kans van slagen groter.

Gezonde concurrentie

“Nederlandse banken zijn kampioen in MKB’ers wegsturen. Veel ondernemers proberen het niet eens meer en gaan direct op zoek naar een alternatieve financieringsvorm. Het zorgt voor gezonde concurrentie” – Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap en innovatie

Stam is dan ook enthousiast over de nieuwe financieringsvormen die ontstaan, waaronder crowdfunding. Deze financieringsvormen zijn dan ook iets anders dan leningen, al blijft het principe hetzelfde. Zo ontwikkelt Peter Verhaar met behulp van  crowdfunding een hypothekenplatform. “Ik ben op dit moment bezig met een vergunningaanvraag om hypotheken te verstrekken aan particulieren, gefinancierd door andere particulieren”, vertelt hij.

Ook de Vereniging van Kredietunies pakt het anders aan. Zij willen vreemd vermogen verschaffen, waarbij de focus ligt op de financiering van productiemiddelen en werkkapitaal. Per regio en branche wordt er een aparte tak ontwikkeld, zodat iedereen gelijke kansen heeft om een investering te krijgen.

De verschillende financieringsvormen verschillen echter weinig in hun doel, maar wel in hoeveel je er kunt ophalen. Zo zijn er platformen waar je terecht kunt als je een kleine financieringsbehoefte hebt, maar ook voor investeringen vanaf 100.00 tot meer dan een miljoen kun je tegenwoordig bij diverse aanbieders terecht.

Aantrekkelijk

Wat aantrekkelijk is voor ondernemers, is dat al deze platformen de kosten voor de ondernemer zelf zo laag mogelijk willen houden. Op veel crowdfunding platformen betaal je je lening terug door middel van tegenprestaties. Het geld hoef je dus vaak niet terug te betalen en ook de hoge rentes ontloop je. De tegenprestatie kun je zelf samenstellen. Vaak worden er aan de hand van verschillende grensbedragen ook verschillende tegenprestaties geleverd. Zo kan het voor financierders aantrekkelijker gemaakt worden om meer investeren en zit jij niet met een hoge rekening.

Bovendien bieden crowdfundingplatformen zelfs aan om reclame te maken voor jouw project, waardoor je een grotere kans hebt om opgepikt te worden door investeerders.

Hoe vond je dit artikel?