Nemen de robots straks jouw bedrijf over?

Als ondernemer heb je waarschijnlijk wel belangrijkere dingen aan je hoofd dan je zorgen te maken of jouw bedrijf wordt ‘weg geautomatiseerd’. Toch is het een interessant fenomeen dat uit een analyse van typische mannenberoepen en vrouwenberoepen is gebleken, dat het vooral de mannenberoepen zijn die door robots bedreigd worden. Bij de top 10 van mannenberoepen ligt het gemiddelde robotiseringspercentage op de 62 procent, terwijl dat bij de vrouwenberoepen slechts 38 procent is.

Het verschil tussen mannen- en vrouwenberoepen

Natuurlijk is het nogal zwart-witdenken om een onderscheid te maken in mannen- en vrouwenberoepen. Toch zijn er beroepen die (bijna) volledig of door mannen of door vrouwen worden uitgevoerd.

De ‘mannelijke’ beroepen zijn vooral fysieke beroepen in de branches techniek, bouw en apparatuur. Hierbij worden vaak werkzaamheden verricht die goed te automatiseren zijn of die door robots uitgevoerd kunnen worden. Dit in tegenstelling tot ‘vrouwelijke’ beroepen die vooral te vinden zijn in de zorg en in de dienstverlening. De werkzaamheden die hierbij horen – vaak mens- en/of servicegericht – zijn minder makkelijk te automatiseren.

Top 3 van mannenberoepen

  • Elektronisch ingenieur (100% mannen)
  • Metaalbewerker (100% mannen)
  • Lasser (100% mannen)

Top 3 van vrouwenberoepen

  • Medisch praktijkassistenten zoals een tandartsassistent (97% vrouwen)
  • Apothekersassistent (95% vrouwen)
  • Secretaresse (94% vrouwen)

Kijk- en luistertip voor geïnteresseerde ondernemers

Hoewel het voor jou misschien een ver-van-mijn-bed-show is, kan het onderwerp robotisering toch rekenen op de nodige belangstelling. Deskundigen zijn het er namelijk over eens, dat wereldwijd miljoenen banen bedreigd worden door automatisering, digitalisering en robotisering. Ben jij hier ook in geïnteresseerd? Kijk dan het themaprogramma van NOS op 3 terug: Pikken robots jouw baan in?

 

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *