Sneeuw en gladheid: 5 tips om veilig te autorijden

Het is winter en dat zullen we weten ook: de sneeuw heeft Nederland inmiddels bedekt onder een witte deken. Mooi om te zien, maar een stuk minder prettig wanneer je eropuit moet. Toch wil je geen afspraken afzeggen en zal je eraan moeten geloven: je moet de weg op. Met deze 5 tips kom jij ook bij sneeuw en gladheid veilig op je plaats van bestemming aan.

1. Vertrek eerder dan normaal

Een rit van een half uur kan met sneeuwval al snel twee keer zo lang duren. Houd hier rekening mee en ga eerder weg dan dat je anders zou doen. Te vroeg komen is immers beter dan te laat op die belangrijke afspraak arriveren. Duurt het toch langer dan je dacht en dreig je te laat te komen? Probeer geen tijdswinst te maken door harder te gaan rijden. Voor je het weet, beland je tegen de vangrail en kom je helemaal niet aan.

2. Verlaag je snelheid en houd afstand

Waarschijnlijk doe je dit al wanneer je met sneeuw en/of gladheid de weg op gaat, maar het kan geen kwaad om dit nog extra te benadrukken. Soms lijkt de weg namelijk goed begaanbaar, maar schijn bedriegt. Een lage snelheid zorgt ervoor dat je een betere controle over je auto blijft houden. Vooral in bochten is dit belangrijk, want hierdoor heeft de auto minder de neiging om naar de buitenkant van de bocht te glijden. En afstand houden? Tja, dat spreekt toch voor zich…

3. Op de juiste manier optrekken

Optrekken in de sneeuw is net even wat lastiger dan onder zomerse omstandigheden. Geef je te veel gas, dan bestaat de kans dat slippende banden zich dieper ingraven in de sneeuw (waardoor je helemaal vast komt te zitten). De truc is om weinig gas te geven en de koppeling langzaam op te laten komen – eventueel in de tweede versnelling.

4. Rem met beleid

Ben je onderweg, zorg dan dat je niet abrupt hoeft te remmen. In bochten kun je beter het gas loslaten om op die manier vaart te minderen. Geef pas weer gas als je uit de bocht bent. Is het toch nodig om een noodstop te maken? Vertrouw dan op de ABS (waar veel nieuwe auto’s over beschikken). Rem niet beetje bij beetje, maar trap – tegelijkertijd – hard op het rempedaal en de koppeling. De ABS zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien, waardoor jij kunt blijven sturen en de auto niet slipt.

5. Wees voorbereid

Je gaat er natuurlijk vanuit dat je zonder al te grote problemen op je bestemming aankomt (zeker wanneer je deze tips in acht neemt). Toch is het bij winterse omstandigheden belangrijk om op alles voorbereid zijn. Ga dan ook niet zomaar van huis, maar zorg dat je een nooduitrusting meeneemt (en leg deze op de achterbank, zodat je er van binnenuit bij kunt). Denk bijvoorbeeld aan:

  • Extra warme kleding en schoenen (vergeet je winterjas niet)
  • Muts, sjaal en handschoenen
  • Een deken
  • Extra eten
  • Fles drinkwater
  • Mobiel en oplader
  • Stuk karton om je auto sneeuwvrij te maken (en ijskrabber)

Vergeet ook je goede humeur niet! Sneeuw op de Nederlandse wegen kan nu eenmaal betekenen dat je nog uren en uren in de file staat… Tank dus nog even bij vertrek: met voldoende brandstof in de tank, ga je sowieso een stuk zekerder van huis.

Nog even over winterbanden…

Veel auto’s – zeker leaseauto’s – hebben winterbanden. Heeft jouw auto deze nog niet, dan is het wellicht een verstandige investering om deze aan te schaffen en onder je auto te laten leggen. Ze zorgen namelijk écht voor een kortere remweg en betere grip bij gladheid. Verwacht echter geen wonderen van je winterbanden! Ook hiermee moet je voorzichtig blijven rijden. Winterbanden zijn allerminst een vrijbrief om harder te kunnen rijden.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *