5 tips om succesvol te netwerken tijdens kerstborrels

Nog een week en het is weer kerstmis. De kerstborrels schieten als paddenstoelen uit de grond en als zzp’er wil je daar natuurlijk gebruik van maken. Een kerstborrel is namelijk niet alleen leuk en gezellig, maar ook een goede manier om je netwerk uit te breiden!

Combineer jij plezier met het praktische? Dit zijn 5 tips om te netwerken tijdens kerst- en nieuwjaarsborrels.

1. Zorg dat je op tijd bent

Het is vervelend om ergens te laat binnen te komen, dus zorg dat je op tijd bent. Bovendien kleeft er ook een extra voordeel aan vroeg aanwezig zijn. Dan zijn er namelijk nog niet zo veel andere mensen en is het veel eenvoudiger om contact te maken. Op die manier kun je je netwerk al flink uitbreiden nog voordat de kerstborrel goed en wel begonnen is.

2. Ga niet alleen

Hoewel je graag in gesprek wil komen met nieuwe mensen, is het aan te raden om samen met iemand anders naar de borrel te gaan. Mocht je even geen nieuwe gesprekspartner hebben, dan kun je altijd terugvallen op je gezelschap. Niets is immers zo vervelend als alleen met je glas bubbels aan de zijlijn te moeten staan!

3. Let op de (eventuele) dresscode

Een kerst- of nieuwjaarborrel is natuurlijk wel iets specialer dan een gewone netwerkbijeenkomst op een doordeweekse ochtend. Dus laat die lievelingsspijkerbroek in de kast liggen en kleed je extra feestelijk aan. Soms wordt dit zelfs van je verwacht, dus vergeet niet om van tevoren te kijken of er een dresscode is voor de borrel.

4. Borrel met mate

Een zakelijke borrel is natuurlijk wel iets anders dan een kerstfeestje met vrienden en/of familie. Eet niet te veel, maar beperk je tot af en toe een hapje. Over het algemeen maakt het een niet al te beste indruk wanneer je met volle mond een gesprek probeert te voeren. En uiteraard zorg je ervoor dat je je niet te buiten gaat aan de drank…

5. Bezoek verschillende kerstborrels

Kijk eens wat verder dan een kerstborrel van de netwerkclub in je eigen vakgebied. Juist wanneer je uit je comfortzone stapt, kun je nieuwe en interessante mensen ontmoeten. Uit dit soort bijeenkomsten zijn al vele mooie samenwerkingen ontstaan, dus laat deze mogelijkheid niet aan je voorbij gaan. Wie weet ontmoet je hier een nieuwe opdrachtgever.

Prent deze vijf tips en je achterhoofd en meld je aan voor al die leuke kerstborrels die interessant voor jou kunnen zijn. Zo zorg je voor een goede afsluiting van dit jaar én voor een goede start van het nieuwe.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *