WhatsApp sommeert Nederlandse start-up activiteiten te staken

De Nederlandse start-up LiveChat Service heeft een boze brief van communicatiereus WhatsApp ontvangen, waarin de start-up gesommeerd wordt onmiddellijk hun dienstverlening te staken. LiveChat Service neemt het digitaal klantcontact van bedrijven uit handen door het gebruik van kanalen als Livechat en WhatsApp. Dit doen zij zeven dagen per week, van 7.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds. Of deden, want dit mag dus niet meer van WhatsApp.

Geen gebruik voor zakelijke dienstverlening

In de brief, die gestuurd is door een Amerikaans advocatenkantoor, wordt geëist dat het gebruik van WhatsApp onmiddellijk wordt stopgezet. Ook mag LiveChat Service niet verder met de toepassing, ontwikkeling en promotie van hun dienst. WhatsApp zou, volgens de kennisgeving in de brief, niet gebruikt mogen worden voor zakelijke diensten.

”Jullie werkwijze schendt de rechten en gebruiksvoorwaarden. De rechten verbieden het om WhatsApp op andere dan persoonlijke manieren in te zetten. Het is niet toegestaan om een aansluiting te creëren die door meerdere personen gebruikt kan worden als dienstverlening. Ook is het niet toegestaan om een vergoeding te vragen voor zo’n dienst. De dienst die jullie aanbieden is gebaseerd op de techniek, service en software van WhatsApp. Daarmee zijn jullie akkoord gegaan met de voorwaarden. Jullie dienstverlening is derhalve in strijd met de voorwaarden.” – citaat uit de brief

Zakelijk gebruik WhatsApp is illegaal

Directeur Nick Blom van LiveChat Service heeft hierop bekend gemaakt, dat het bedrijf onmiddellijk zal stoppen met het aanbieden van hun diensten op WhatsApp. Zij willen immers geen problemen met de Amerikaanse multinational en op een rechtszaak zitten zij al helemaal niet te wachten.

Nick Blom geeft hierbij wel aan, dat hij graag zou zien dat WhatsApp in de toekomst beschikbaar komt voor zakelijke gebruikers. Er zijn immers meer bedrijven die WhatsApp inzetten om waardevolle contacten te onderhouden met hun klanten – iets wat momenteel blijkbaar illegaal is.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *