Wil jij werken in het buitenland? Vergeet dit dan niet te regelen!

Een tijdje wonen en werken in het buitenland staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. Dit kan als je voor een organisatie als expat naar een ander land vertrekt, maar als zzp’er gaat dit in veel gevallen ook uitstekend. Er zijn zelfs freelancers die als echte digital nomads over de hele wereld zwerven en wonen en werken waar het hen uitkomt. En als je alles goed voorbereid en je zaken goed op orde hebt, is dat helemaal niet zo moeilijk te realiseren als je misschien denkt.

Zie jij jezelf binnenkort ook wel werken vanuit een hippe koffiebar in New York, word je enthousiast van steden als Londen en Berlijn of haal jij je inspiratie uit het werken op een Thais eiland? Dan helpen deze 5 tips je om die droom te verwezenlijken!

1. Zorg dat je officieel aan de slag mag

Je plan om voortaan alleen nog maar te werken in landen waar het altijd zomer is, kan snel aan duigen vallen als je niet over de juiste vergunningen of visa beschikt. In sommige landen (buiten de Europese Unie) heb je bijvoorbeeld een verblijfsvergunning en/of een werkvisum nodig voordat je er aan de slag mag.

Het verschilt per land welke papieren je nodig hebt en ook de precieze aard van je werkzaamheden kan van invloed zijn op het aanvragen van visa en vergunningen. Zoek dit dus eerst goed uit voordat je je vliegticket boekt en eenmaal op de plaats van bestemming teleurgesteld wordt. Het laatste wat je wilt, is het land uitgezet worden omdat je illegaal aan het werk bent!

2. Check je verzekeringen

Als ondernemer heb je in Nederland misschien verschillende verzekeringen lopen om eventuele bedrijfsrisico’s uit te sluiten. Het is echter niet vanzelfsprekend dat deze ook gelden in het buitenland. Zeker wanneer je je uitschrijft als inwoner van Nederland, is het vaak lastig om nog een Nederlandse verzekering aan te houden.

Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je je verzekeringen op de juiste manier regelt. Een reisverzekering die ook eventuele kosten die voortkomen uit je werk in het buitenland dekt, is in ieder geval een absolute must.

3. Kies de beste communicatiemiddelen

Dankzij het internet is het mogelijk om aan de andere kant van de wereld te werken voor je Nederlandse opdrachtgevers zonder dat zij hoeven te weten dat er twaalf tijdzones tussen jullie in zitten. Hartstikke prettig, maar dan moet je natuurlijk wel over een goede internetverbinding kunnen beschikken. Houd bij je keuze voor een bestemming hier dan ook rekening mee.

Ook een goede telefoonverbinding is een absolute must. Je wilt je klanten altijd en overal kunnen bellen, maar wel zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt. Gelukkig zijn er telecomproviders die meedenken met zakelijke gebruikers, zoals bijvoorbeeld Vodafone. Dit bedrijf heeft als eerste Nederlandse provider de roamingkosten in de meeste Europe landen afgeschaft en dat is voor jou als ondernemer over de grens natuurlijk goed nieuws. Tot hun zakelijke pakketten behoort telefonie, maar uiteraard ook mobiel internet waarbij je de Nederlandse tarieven gewoon mee de grens over neemt.

4. Houd rekening met de kosten van levensonderhoud

We vertellen je ongetwijfeld niets nieuws als we zeggen dat het levensonderhoud in het ene land vele malen hoger ligt dan in het andere land. Heb je je zinnen gezet op werken in Tokio, dan ben je nu eenmaal veel meer geld kwijt aan zaken als woonruimte, vaste lasten en eten en drinken dan wanneer je besluit je (tijdelijk) te settelen in Spanje.

costa del sol

Stel van tevoren vast wat je maandelijks aan je levensonderhoud kunt besteden en kijk of dit aansluit bij het land waar je wilt gaan werken. Wil je een rondreizend bestaan gaan leiden en wonen en werken in verschillende landen, dan kun je de kosten in de hand houden door ervoor te kiezen om minder lang te blijven op dure bestemmingen.

5. Zorg voor digitale bescherming en back-ups

Als je denkt dat je in ieder café met een openbaar wifi-netwerk aan de slag kunt met je laptop, moeten we je toch even uit die droom halen. Dat is namelijk verre van veilig! Het is veel verstandiger om te werken via een beveiligde VPN-verbinding, want hiermee ben je veel beter beschermd tegen hackers die meekijken via een openbare wifi-verbinding.

Wil je een prettige werkplek waar dit soort zaken goed geregeld zijn, dan kun je kiezen voor een co-working space. Deze vind je op steeds meer plekken over de hele wereld en zijn speciaal voor digital nomads zoals jij. Ontmoet je meteen gelijkgestemde ondernemers!

Succesvol in het buitenland

Je ziet het: (tijdelijk) aan de slag in het buitenland is eigenlijk helemaal zo ingewikkeld niet als in eerste instantie misschien leek. Bovendien ben jij als ondernemer natuurlijk gewend om je zaken goed voor te bereiden en door het gebruik van de juiste middelen houd je contact met je klanten. Zo maak jee ook van een buitenlands avontuur een groot succes.

Hoe vond je dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *